Overslaan en ga direct naar de inhoud

Het is een verademing als je iemand hebt die de kennis heeft.

Over wie hebben we het

Jan Willem vertelt: 27 jaar terug zijn wij, vader Piet (73 jaar) en moeder Adrie (72 jaar) met dochter Pauline (47 jaar) en ikzelf (38 jaar), vanuit Zuid Holland gekomen om op deze locatie in Rinsumageest een nertsenfarm te starten. Er was hier helemaal niets, alleen gras. In 2021 hebben we het bedrijf omgeschakeld naar een melkgeitenbedrijf met caravanstalling en opslagboxen.

De lokale accountmanager van de bank heeft ons vanaf onze komst uitstekend geholpen. Zijn credo: we moeten het samen doen, jij hier en wij daar, maar samen bouwen we wat op.

Transitie

De dag voor het kerstreces in 2013 is het verbod ingaande 2024 op de nertsensector aangenomen. We hebben echt alles eraan gedaan om het tegen te houden. Wel moesten we de welzijnsregels blijven volgen. Hierdoor moesten wij blijven investeren en is onze financiering met 6 ton opgelopen.

En toen kwam corona. In het zuiden van het land kregen nertsen corona en moesten de bedrijven worden geruimd. De veiling voor nertsenvellen werd afgelast en er kwam dus geen geld meer binnen. De bank zei; ruim het bedrijf direct maar dan houden de kosten op. Dat wilden wij absoluut niet!

In mei-juni 2020 zei de bank het vertrouwen op. We zaten inmiddels bij de afdeling Afbouw en Insolventie. Die gaven aan; met een goed bedrijfsplan kun je een doorstart maken.

Door de overheid werd besloten tot een versnelde afbouw van de nertsenhouderij, niet 2024 maar januari 2021. We konden gebruik maken van de ‘ombouw en sloopregeling’ van de overheid. Voorwaarde was dat de bedrijfsvoering was gestopt. Maar je mocht niets demonteren totdat de regeling van kracht werd. En dat duurde en duurde. Pas na ruim een half jaar (augustus 2021) mochten we gaan slopen. En het geld wat we hadden ontvangen, is door de bank zonder overleg, afgelost op de leningen. Floep , alles weg, alles weggezogen.

Knop om

Maar we hebben de knop om gezet. We hebben vele alternatieven bekeken en uiteindelijk gekozen voor een melkgeitenbedrijf met caravanstalling. We moesten opschieten om klaar te zijn om de eerste caravans te ontvangen. Alles moest worden gesloopt en schoongemaakt. De hal was 17 september 2021 nog nat toen de caravans binnen reden.

In 2021 zijn we ook begonnen met lammetjes opfokken. Een paar werden meer dan 350. En daar zijn we mee gaan leren en opfokken. Op 22 maart 2022 zijn we begonnen met melken.

Melkgeiten

We hebben wel een eigen mening inzake veel zaken. We onthoornen de geiten niet en laten de jonge geiten 1x lammeren. Insteek is om ze daarna niet weer te laten lammeren, maar als we onvoldoende aanwas kunnen krijgen van de jonge geiten, dan laten we misschien een klein aantal oude geiten dekken. We blijven melken. Ze hoeven namelijk niet opnieuw te lammeren om melk te kunnen geven.

Voeren doen we met de robot die 24 uur per dag door gaat. We zetten 1x per dag balen in de bunkers. We kunnen tegelijk 2 soorten gras voeren, 2 soorten brok en 2 soorten mineralen.

Piet: De brokjes zitten er doorheen. De geit eet met zijn lippen en pakt precies wat ie hebben wil maar op deze wijze is er niets te selecteren. En ook hoeven ze niet allemaal tegelijk te eten en is er altijd rust in de stal. Ze weten dat er over een paar uur een nieuwe voorraad komt.

Dit kost veel geld, maar met een jaar 4/5 heeft het zichzelf helemaal terugverdiend. Gemiddeld heb je 8-10% meer melk met betere gehaltes als je op deze wijze voert t.o.v. zelf voeren.

Belangrijkste is dat het de meest optimale manier is en dat geeft ontzettend veel rust in de groep. En als er rust is dan maken ze melk.

Investering

Op een gegeven moment waren we zover dat we zeiden, we willen een nieuw huis voor Jan Willem en gezin laten bouwen. Want verbouwen was geen optie. Het huis was zeer oud en versleten, dak was op meerdere plaatsen lek, er zat geen fundering onder, de isolatie was niet goed en de kozijnen verrot. 

Bedrijfsplan

Wij maakten het bedrijfsplan voor 720 melkgeiten met jongvee en verhuur stalling caravans/campers via platform Stalling31. We hebben een plan ingeleverd bij de bank. Maar de nieuwe accountmanager had steeds weer nieuwe vragen.

Toen dachten wij, wij verkopen wel een stuk land en financieren we de bouw van het huis daar mee. Dus wij wilden het land laten taxeren door Eelke Turkstra van makelaarskantoor Agri Vastgoed. Hij heeft ons naar Ynsigt doorverwezen, omdat het misschien anders kon worden opgelost. 

Kennis

Toen kwam Chris Rijpma van Ynsigt voor een gesprek vertelt vader Piet. Wij hebben gezegd; hier heb je alle gegevens, vraag wat je wilt vragen, kijk wat je bekijken wilt, geheimen zijn er niet. Aan het eind heeft hij nog € 100.000 meer gevraagd dan wij durfden. Het is een verademing als je iemand hebt die de kennis heeft.

Halverwege november 2024 is het plan door Chris bij de bank ingediend, in december aanvullende info verstrekt en in januari is de offerte ondertekend.

Meerdere paarden

En ondertussen hebben we de 3e poot bijna bedrijfsklaar. Ja zegt Jan Willem, dat was ook een onderdeel van het bedrijfsplan dat er tussendoor kwam fietsen. Chris kwam hier de 1e keer, toen zei hij ik wil de aanvraag wel doen maar heb je in de komende 5 jaar, 10 jaar nog meer wensen? We hadden het vrieshuis en dat was het laatste gebouw wat geen nuttige invulling had. Dat bouwen we om naar ruimte voor opbergboxen aldus Piet.

Dat hebben we er wel van geleerd, je moet op meerdere paarden wedden en kijken dat we niet weer in dezelfde positie komen als toen, zegt Jan Willem.

Aanbeveling

Als je met een bank te maken hebt, kun je dat eigenlijk niet meer op eigen gelegenheid doen. Het is heel goed dat je een kundige adviseur/bedrijf achter je hebt, mensen die van de cijfertjes op de hoogte zijn. Daar zijn jullie goed in, aldus Pauline.

Wij zien advies breder dan alleen voor het aanvragen van een lening.

Jan Willem geeft aan; je moet nu de kennis en vaardigheden die de bank heeft afgestoten inkopen, in dit geval Ynsigt, om de financieringsaanvraag te laten slagen.

Je hebt niet voldoende inzicht in wat de bank wenst dus je bent altijd achterop als je het zelf gaat proberen zegt Piet. Je moet gewoon werken met mensen, zoals Ynsigt, met verstand van zaken, gewoon begrijpelijke taal, gelijkwaardige contacten. Bij Chris zat er ook voortgang in. Niks gehoord, dan bellen we morgen weer.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacy policy.