Overslaan en ga direct naar de inhoud

Emigreren of blijven, that’s the question

Roel en Tjitske Wassenaar uit Nes Dongeradiel / gemeente Noardeast-Fryslân hebben samen een akkerbouwbedrijf. Hij is 47 jaar en zij is drie jaar jonger. Daarnaast werkt Tjitske drie dagen per week op een basisschool in Oentsjerk.

Historie

Roel: We komen van Peins. Mijn ouders hebben daar een melkveebedrijf opgebouwd van niets naar 80 koeien. Toen kwam daar een ruilverkaveling. De grondruil viel voor ons niet goed uit. Mijn beppe kwam van Ee en zij zei dit staat te koop. En toen heeft heit gelijk gezegd, als er een bod komt, dan gaan we er ƒ 10.000 overheen. En zo is het gebeurd. Heit was vroeger altijd bij het loonbedrijf en vond de akkerbouwkant altijd al interessant. Door de verkoop van het spultsje in Peins konden ze dit akkerbouwbedrijf in Nes kopen. In het begin zat hier 56 ha bij. In de loop van de tijd hebben we erbij gekocht en ook weer verkocht zoals door de slechte jaren in 2004/2005. Maar ook weer bijgekocht.

Emigratieplannen

Tjitske: We hebben drie jongens van 14, 11 en bijna 8 jaar. Ze zijn het liefst bij heit achter. En als ze binnen zijn, zijn ze met kleine trekkers aan het spelen en spelen ze alles na wat heit doet. De tijd zal het natuurlijk leren. Maar we hebben wel zoiets, we moeten vooruit kijken. Als ze alle drie boer willen worden, wat hebben we ze dan te bieden? Daarom hadden we ook al een paar keer een boerderij in Denemarken bekeken.

Roel: Toen ik 22 jaar was, ben ik in Canada geweest. Het heeft mij altijd wel gelokt. Maar heit en mem wilden niet. Die zeiden wat zullen we uithalen. Nu zegt mem: achteraf had ik het maar gedaan voor jou. We zijn in de voorjaarsvakantie van 2023 naar Canada geweest. Hebben we onder andere een pootgoedbedrijf bekeken. Toen we thuiskwamen gaf de vrouw aan, ik wil niet mee. En Denemarken daar zat ik zelf over te twijfelen. Daar is het milieu ook scherp. Ze zijn voorloper op Europa. Waar beland ik dan? Kom ik dan in een betere situatie dan hier? Maar we moeten wel wat ondernemen. We zeggen ook eerlijk misschien moet de 3e wel naar het buitenland. We kunnen niets zeggen over de wereld hoe die er over 5 of 10 jaar uitziet.

Ommezwaai

Roel: In eerste instantie kwam Sybren Zeldenrust van Agri Vastgoed als taxateur in verband met de emigratieplannen en later had ik hem bijna de opdracht gegeven om ons bedrijf te verkopen. Maar nadat Sybren ons in contact had gebracht met Johannes Wassenaar van Ynsigt is alles omgedraaid en heeft Sybren de opdracht gekregen om te kijken of er grond beschikbaar was.

Financiële scan

Roel: Johannes heeft eerst de boekhouding van ons gekregen om de financiële scan te maken. En daar zag hij wel ruimte in. Dus zo zijn wij in gesprek gekomen.

Tjitske: Onze ogen gingen wel open toen Johannes hier was geweest. Want hij zag zoveel mogelijkheden, daar waren wij niet opgekomen. We zaten echt welke kant moeten we op? Johannes heeft inzicht, zoals het bedrijf ook zo mooi heet, in ons bedrijf gegeven. Wat zijn de mogelijkheden en daardoor heb je weer lichtpuntjes, daar kun je voor gaan.

Uitbreiding

Roel: We hadden 80,5 hectare grond en we zitten nu rond 127 hectare. Dus bijna 47 hectare erbij waaronder ongeveer 15 hectare aardappelland. Het was ook mooi als 1 blok, al is het iets verder dan we gewend zijn. En we hebben geïnvesteerd in een optische aardappellezer, die de kluiten, de gesneden en de groene aardappels eruit gooit. Dat scheelt heel veel werk. Ook staat er nog een windmolen op de planning.

Actie

Roel: We hebben eerst een proefscan naar de Rabobank gedaan. En die was gigantisch goedgekeurd. Je wilt niet voor joker staan. Iets roepen en dan niet rond kunnen krijgen daar heb ik een hekel aan. Op het laatst, en dat was het mooiste nog, waren er twee banken die om je vechten.

Tjitske: Johannes had namelijk ondertussen ook al andere contacten gelegd. Voor het geval als de een niet wil wie weet is er dan nog één.

Toekomst

Roel: Als Johannes er niet was dan had het bord in de tuin gestaan. En dan kijken waar willen we naar toe. Dan had ik ook wel even in het Oostblok willen buorkjen (kijken).

Ik heb het voor de jongens gedaan. En voor de vrouw. We zien wel wat de toekomst brengt. Het kan ieder jaar weer anders zijn. Als het pootgoed financieel goed blijft, is hier financieel niets aan de hand. Maar zodra er een kronkel in komt dan kan alles weer anders worden.

Aanbeveling

Roel: Als je iets wilt, moet je zo’n man erbij hebben, anders kom je niet verder. Het inzicht om in één keer goed bij de bank binnen te komen.

Cookieverklaring

Onze website maakt gebruik van cookies. Meer hierover kun je lezen in onze privacy policy.